FSC и внезапното изключване

8 Отговори

 1. Alek каза:

  Виж си температурата с някое софтуерче и да не ти се е напълнил вентилатора с прах и мъхове. Моя Dell беше така и трябваше да махна клавиатурата за да го почистя.

 2. dagoburd каза:

  При мен тв от иптв през vlc лапа доволно количество цикли на процесора, като включим и firefox, може да му е достатъчно да прегреее. На брат ми старата Toshiba почна след 2 годшно да прави същия номер – малко игра нa Quake 3 и се изключва :) Решението беше просто – отваряне и почистване с прахосмукачката :)

  Все пак за да се увериш, че е от температурата сложи някоя програма дето ти следи температурата на процесор, хард и т.н. … и ако изключването и високите температури съвпадат ти е ясен какъв е проблема, а решението горе го споменах ;)

 3. Калин каза:

  мен ми мирише на прегряване… нещо някъде му е много топло, а фуджитсутата прегряват. отвори го и го изчисти хубаво. на пешо цялото му дъно беше в няк’во килимче прах, като го махна спря да му рпегрява фуджитсуто.

 4. Assenoff каза:

  На мой близък човек се случи нещо подобно.
  В текста сам си дал отговора – прегряване, конкретния модел преносим компютър и характеристики нямат особено значение. От доста време машинките, особено лаптопите, са „умни“ – като датчиците отчетат критична за някой важен чарк температура, се гасят сами – инстинкт за самосъхранение :).
  Причините може да са малко или много запушени вентилационни отвори, или неефективно работещи радиатори, или забавяне на въртенето на вентилаторите – примерно поради замърсяване чрез натрупване на прах и други боклуци или просто износване на лагери или липса на смазка или разместване … и прочие в този дух.
  Решението – пълна „физическа“ профилактика в някой читав сервиз :).

 5. Amilo по принцип не са добри процесори. Това признават дори и самите производители.

 6. Jd каза:

  Отворих го – имаше килимчето под скоча, който е закачен между вентилатора и радиатора. Поизчистих го, пуснах и с прахосмукачката. Обаче не можах да го отворя от другата страна да го видя. Някой да знае как точно се отваря FSC Pa 1510?

  Иначе в момента си сложих една програмка и при старт на системата, с включен браузър и мейл, параметрите са следните: хдд – 28C, Core 54C. Това нормални температури ли са? (процесора е Turion 64, TL 50)

 7. Венски каза:

  54С ми се види малко много дори за AMD. ro-tex-а е с intel и си наблюдава температурата и мисля че над 42-43 трудно се качва.

  Може да видиш дали в bios-а нямаш настройка за критичната температура на процесора, при която да изключва, но това си е малко рисковано.

  Иначе за разглобяването – вземи си в събота лаптопа и 5 бири и заповядай ;) аз до тогава ще съм подсигурил комплекта отвертки и ще го оправим :D

 8. Jd каза:

  Венски, аз компелкта отверки го имам, и касата бира е на балкона :)
  Така че офертата е ти да ми додеш на гости (и без това от край време се каниш), само може в недел да го направим ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *